Historia ja toiminta

NIVALAN PUHALLINORKESTERI ry.

Järjestäytynyt puhallinmusiikin harrastaminen Nivalassa alkoi 1890, kun paikkakunnalle perustettiin torviseitsikko ja toinen Maliskylälle. Muutamaa vuotta myöhemmin sen toiminta siirtyi Nivalan Nuorisoseuran piiriin, koska useat soittajat toimivat myös tässä järjestössä. Alusta alkaen seitsikomusiikilla on ollut kysyntää eilaisissa tilaisuuksissa. V.1902 Nivalan Nuorisoseuran seisikko osallistui Pohjois-Pohjanmaan laulu- ja soittojuhliin Limingassa. Nivalan soittajia on ollut mukana Tampereen valtauksen kunniaksi järjestetyssä sotilasparaatissa. Eipä sammunut torvensoitto sota-aikanakaan, kun asemasodan aikana koottiin Nivalan ja Maliskylän soittajista viihdeorkesteri, jota kutsuttiin "Surman seitsikoksi" sotilasyksikön peitenimen mukaan. Seitsikkopohjaisessa kokoonpanossa säilyivät sekä Nivalan että Maliskylän soittokunnat aina vuoteen 1993 saakka, jolloin orkesterit yhdistyivät ja nimeksi tuli Nivalan Puhallinorkesteri ry.

Orkesterikokoonpanon laajentaminen kävi tarpeelliseksi, kun v.1968 paikkakunnalla aloittaneen musiikkiopiston opetusohjelmaan kuuluivat luonnollisesti myöskin puupuhaltimet. Paikkakunnalla jo 115 vuotta jatkuneen puhallinsoiton harrastamiseen on ehtinyt osallistua yli 400 soittajaa, joista parhaat veteraanit ovat olleet mukana yli 50 vuotta.

Tänään Nivalan Puhallinorkesteri on vireästi toimiva ja esiintymiskykyinen orkesteri, jonka ohjelmisto käsittää hengellistä, isänmaallista ja viihteellistä musiikkia. Vuosittain orkesteri esiintyy n.20 :ssä erilaisessa tilaisuudessa ja konsertissa sekä kotipaikkakunnalla että edempänä. Soittajavahvuus on n.25.

Orkesteri on tilattavissa monenlaisiin tilaisuuksiin ja juhliin esiintymään ja esitettävä ohjelma voidaan sopia tilaisuuteen sopivaksi.